Oprichting groep:

In 1937 vond in Nederland de Jamboree plaats. In dat jaar kreeg, de toen 20 jarige, Vaandrig G Goosens een opdracht van het Nationaal Hoofdkwartier van de Nederlandse Padvindersvereniging 's-Gravenhage. Goosens kreeg de opdracht mee te onderzoeken of er in de buurt van de wijken Spangen en Tussendijken in Rotterdam-West een nieuwe padvindersgroep levensvatbaar zou zijn. In die tijd kon men nog opdrachten geven zonder dat er echt vragen werden gesteld over het waarom. Goosens werd de eerste Hopman en tevens Groepsleider van de deze padvindersgroep. Deze padvindersgroep is nu Scouting Starrenburg. 

De naam: 'Starrenburg'

Vaandrig Goosens koos de naam 'Starrenburg' omdat die hoorde bij een ruïne van een versterkte boerderij die lag in wat nu de Spaanse polder is. Later kwam de Hopman erachter dat het tevens de naam was van een oud West-Nederlands geslacht dat ook in het bezit was van een eigen familiewapen. In dit wapen was een gele ster op een rode achtergrond geschilderd.

Scouting das:

De Hopman had in de Scout Shop een das uitgezocht voor de nieuwe groep. Er was echter niet zoveel keuze en Goosens koos uiteindelijk voor de kleur rood. Omdat hij het familiewapen terug wilde laten komen in de das, werd de rode das voorzien van een 8 puntige gele ster op de achterkant. 

 

Hopman G. Goossens
Oprichter Starrenburggroep