Oprichting groep

In 1937 vond in Nederland de Jamboree plaats. In dat jaar kreeg, de toen 20 jarige, Vaandrig G. Goosens een opdracht van het Nationaal Hoofdkwartier van de Nederlandse Padvindersvereniging ’s-Gravenhage. De opdracht die Goosens mee kreeg was om te onderzoeken of er in de buurt van de wijken Spangen en Tussendijken in Rotterdam-West een nieuwe padvindersgroep levensvatbaar zou zijn. In die tijd kon men nog opdrachten geven zonder dat er echt vragen werden gesteld over het waarom. Kennelijk kwam Goosens tot de conclusie dat het zinvol was om een nieuwe padvindersgroep op te richten, want 1938 werd er een padvindersgroep opgericht. Vaandrig Goosens werd de eerste Hopman en tevens Groepsleider van deze nieuwe padvindersgroep. Deze padvindersgroep is nu Scouting Starrenburg.

De naam: Starrenburg

Vaandrig Goosens koos de naam Starrenburg omdat die hoorde bij een ruïne van een versterkte boerderij die lag in wat nu de Spaanse polder is. Later kwam de Hopman erachter dat het tevens de naam was van een oud West-Nederlands geslacht dat ook in het bezit was van een eigen familiewapen. In dit wapen was een gele ster op een rode achtergrond geschilderd.

Scouting das.
De Hopman had in de Scout Shop een das uitgezocht voor de nieuwe groep. Er was echter niet zoveel keuze, dus uiteindelijk werd de das kleur rood. Omdat Goosens het familiewapen terug wilde laten komen in de das van de Scouting Starrenburg, werd de rode das voorzien van een 8 puntige gele ster op de achterkant.

Hopman Goosen 84 jr

Hopman Goosens op